top of page

De Langharige kat, heeft een dikke, zachte, wollige vacht. Deze rassen hebben een dagelijkse vachtverzorging nodig. De haren moeten laagje voor laagje uitgeborsteld worden om vilt vorming te voorkomen.

 

Dit is nou net het lastigst bij de kat. Over het algemeen vinden ze de borstel beurten vreselijk. Ze slaan hun nagels uit en kunnen gaan bijten. Ze wringen zich in allerlei bochten om maar weg te komen. De eigenaar houd het dan al snel voor gezien en laat de kat met rust. De vacht verzorging is dan onvoldoende en er ontstaan vilt plakkaten. Deze zijn met de borstel niet meer te verwijderen. Het doet pijn en de kat zal het, terecht, niet accepteren. Soms komen er katten binnen die van hun snoetje tot aan hun staart in de vilt zitten, maar ook waarbij vooral de buik en achterpoten vervilt zijn. Uw kat heeft hier erge last van, het irriteert en jeukt en doet pijn. Sommige katten beginnen zelf al te krabben en trekken dan met hun nagels de vilt van hun huid los, waarbij kale plekken ontstaan. U zult merken dat uw kat veel aanhankelijker en speelser is na de trimbeurt. Een teken dat hij veel prettiger in zijn kattenhuidje zit!

     

Bij ons in de trimsalon werken we met een lichte narcose. Wij gaan met uw kat naar de dierenarts. In samenwerking met Dierenkliniek Middenwaard wordt de kat lichamelijk onderzocht, er wordt geluisterd naar het hart en de longen. Als de kat gezond blijkt, wordt de narcose vloeistof ingespoten. Binnen 5 minuten is de kat in slaap. Wij kunnen dan rustig ons werk doen zonder dat de kat erg gestrest is. Hij merkt niks van de behandeling en loopt geen traumatische ervaring op.

 

Ook trimmen wij katten zonder narcose, mits de kat dit toelaat. Deze behandeling is minder uitgebreid dan met narcose. 

Als de vacht erg vervilt is, is de enige mogelijkheid nog om de haren eraf te scheren. Het lijf wordt dan heel kort, maar wel bedekt. Het kopje wordt mooi rond geknipt en de poten en staart blijven lang. Een wasbeurt hoort ook bij de behandeling. De huid is nu weer schoon en de huidschilfers zijn met een speciale shampoo verwijderd. Na het bad wordt de vacht droog geföhnd en na geschoren.

Katten waarbij de vilt nog wel met een borstel te verwijderen is worden helemaal uitgeborsteld en gekamd. Ook zij gaan in bad en worden gedroogd. Er wordt dan ontzettend veel dode wol uit de vacht gehaald, hierdoor wordt de vacht weer zijdeachtig en glanzend.

 

Nu de kat toch onder narcose is, reinigen we ook meteen het gebit. Katten hebben vaak veel tandsteen en dit is nu makkelijk te verwijderen. Ook de ogen en oren worden gereinigd. En de nagels worden geknipt.

 

Het is de bedoeling dat uw kat nuchter is voor de behandeling! Dit betekent dat uw kat 12 uur lang een lege maag heeft. Water moet gewoon blijven staan. Probeer uw kat binnen te houden, zodat hij niet verdwenen is als u naar de salon toe moet.

Katten

20161005_231930.jpg
kat 3.png
kat 2.png
kat 1.png
bottom of page