top of page

Vachtverzorging

20181121_180105.jpg
20171121_160914.jpg
Plukken 

Honden met een plukvacht hebben een dubbele vacht. Een zachte, wollige  ondervacht en een harde ruwe bovenvacht. Gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar wordt de dode bovenlaag uitgeplukt.

Als de hond helemaal geplukt is, blijft er nog een zacht wolletje van ongeveer 1,5 cm. staan. De hond wordt verder in het gewenste model getrimt. U mag ook altijd uw eigen persoonlijke wensen kenbaar maken. Ook gaat de hond in bad, zodat de vacht weer goed gereinigd wordt.

Bij ons worden plukhonden altijd gewassen na het plukken. Maar wel met een speciale shampoo, die een genezende en ontsmettende werking heeft op de huid. Deze shampoo is ook niet geparfumeerd, zodat huidirritaties worden voorkomen. Na het wassen en drogen worden de laatste dode haren uit de vacht geplukt, waardoor een mooi glad resultaat behaald wordt. De hond word verder netjes in model getrimt.

Soms komt het voor dat de hond geen goede plukvacht heeft, de harde haren blijven muurvast zitten en zijn dan niet te plukken. Vaak zit er ook geen mooie of zelfs helemaal geen ondervacht onder het harde haar. Ook kan het zijn dat de hond een zachte vacht heeft en heel vast zit. In beide gevallen wordt het hondje kaal na het plukken. Het is zeer pijnlijk voor de hond en het resultaat is afschuwelijk!

De honden met dit soort vachten, worden in overleg met de klant geschoren. Dit is pijnloos en het resultaat is heel mooi. Verder houden we het model aan wat bij dit hondje hoort. De hondjes die geschoren worden zijn niet afhankelijk van het rijp worden van de vacht, zij kunnen 4 tot 6 keer per jaar behandeld worden.

 

De trimbeurt houdt in: plukken, bad, modeleren, oren schoonmaken, nagels knippen, gebit controleren, anaalklieren uitdrukken, controle op parasieten. Wij zullen u informeren over de bestrijding van vlooien, teken en wormen. Ook zullen wij u doorsturen naar de dierenarts als dit nodig mocht zijn.

Honden met een plukvacht zijn o.a.: Westy, Cairn terriër, Hollandse smous, Ierse terriër, Border terriër, Welsh terriër, Fox terriër, ruw harige tekkel

20180413_131935.jpg
20170606_195112.jpg
Effileren

Effileren betekend dat we de vacht uitdunnen op de plaatsen waar de vacht dik en krullend is. Vooral de castraten hebben een dikke, zachte, pluizige vacht met veel krullen. Wij zorgen ervoor dat de haren weer mooi golvend en luchtig vallen. De zachte pluishaartjes op de rug plukken we met de hand of een bot trimmes uit, zodat de mooie glanzende vacht overblijft.

Hierna gaat uw hond in bad en wordt dan met een speciale shampoo gewassen. Na het drogen wordt de hond in het gewenste model geknipt.

 

De behandeling van de meeste effileervachten is in grote lijnen hetzelfde. De modellen wijken onderling wel wat af en worden natuurlijk aangepast aan het gewenste resultaat. Het is wel belangrijk dat u uw hond zelf goed borstelt, omdat de vacht snel vervilt. U kunt altijd langskomen voor advies voor een goede vachtverzorging.

 

Bij de trimbeurt zijn het knippen van de nagels, schoonmaken van de oren, legen van de anaalklieren en het contoleren van het gebit inbegrepen.

Wij adviseren u over de bestrijding van parasieten en verwijzen u door naar de dierenarts als dit nodig mocht zijn.

Honden met een effileervacht zijn o.a.: de Engelse Cocker Spaniël, Amerikaanse Cocker Spaniël, Ierse Setter, Springer Spaniël, King Charles Spaniël, Flatcoated retriever, Golden retriever en de Berner sennenhond.

20170525_092152.jpg
20170420_165753.jpg

Kniphonden/Doodles

De Labradoodle is onder de trimmers inmiddels wel bekend, maar voor veel mensen toch nog een onbekend hondenras. Er wordt vaak gedacht dat er een grapje wordt gemaakt, maar niks is minder waar!

 

Geschiedenis:

In 1970 is in Australië een onderzoek gestart door de Australische Blinden Organisatie, met als doel een perfecte blindengeleidehond te fokken. Ze gebruikten hiervoor de Labrador en standaard Poedel, waarbij de intelligentie van de Poedel en de leercapaciteiten van de Labrador als interessante mix werd gezien. Er werd ook een vleugje Ierse Waterspaniël en Soft Coated Wheaten terrier bij gebruikt. Ze waren erg slim en makkelijk te trainen. Het moest de ultieme hulphond voor mensen met een allergie voor hondenharen worden.

De honden hebben meestal een vacht die niet verhaart, niet ruikt en geen allergie of astma veroorzaakt. ( 98% resultaat)

Vacht

Er zijn 2 soorten vachten, de krulvacht (Wool), zoals van een Poedel en de wavy vacht (Fleece) gegolfd met losse krullen, zoals bij de Soft Coated Wheaten terrier. De wavy vacht vergt minder onderhoud dan de krulvacht. Knippen is noodzakelijk om de vacht op lengte te houden. De Doodle is er in verschillende kleuren: wit/ crème/ zwart/ rood/ bruin/ abrikoos/ zilver/ cafe au lait.

 

De Labradoodle is er in 3 maten:

Standaard       60-65 cm.    gewicht      24-35 kg.

Medium           44-58 cm.    gewicht    17,5-23 kg.

Miniatuur        40-45 cm.    gewicht       10-17 kg.

 

Aangezien er veel soorten en maten zijn, zijn er ook zoveel wensen op het gebied van het model waarin de hond geknipt moet worden. Vaak is het zo dat de Labradoole vooral niet op een Poedel “mag” lijken. Ze krijgen vaak een stoerder uiterlijk. Er zijn dus verschillende modellen mogelijk.               

 

Natuurlijk gaat de hond ook in bad, worden de nagels geknipt, oren schoongemaakt anaal klieren geleegd en het gebit wordt gecontroleerd. Ook verwijzen wij u ook door naar de dierenarts als dit nodig mocht zijn.

Wij geven ook advies over de bestrijding van parasieten. ( vlooien, teken, wormen)

Honden met knipvachten zijn o.a.: Labradoodle, Poedel, Bastaardjes/Boomers met soortgelijke vachten.

20181212_105120.jpg
20171120_223135.jpg
20170628_174149.jpg

Ontwol vachten

De behandeling van ontwol vachten in de trimsalon is geen overbodige luxe. Deze hond heeft in de meeste gevallen een dikke wollige ondervacht. En een krullende bovenvacht. De losse onderwol kan erge jeuk veroorzaken bij de hond. De hond gaat dan krabben en bijten wat weer kan resulteren in hot spot. ( Dit is een jeukende en branderige stinkende smet plek)

 

Doordat (mede door het te weinig goed borstelen, harken van de vacht) het dode losse wol vaak in de vacht blijft hangen,  kan zuurstof niet goed tot de huid doordringen, waardoor weer schilfers ontstaan die ook niet uit de vacht kunnen vallen. De huid verstikt dus, waardoor huidproblemen ontstaan. Zoals : jeuk, huidschilfers, hot spot, huidirritatie, overtollige verharing, vieze luchtjes. Vaak houden deze honden van zwemmen. Het nadeel is dat de vieze restjes uit de sloot en de zee (zand, zout, verontreinigingen) in de vacht blijven hangen, waardoor nog meer jeuk ontstaat. Ook is zo’n broeierige vacht een paradijs voor vlooien en teken.

Deze vachtsoort krijgt in de trimsalon een verharings behandeling. Dit houdt in dat we met de Herderhark en borstel eerst het losse dode wol uit de vacht verwijderen. Dit is meestal een enorme hoeveelheid haar. De bovenvacht van de hond kan heel erg krullen, vooral op de schoft, rug en achterhand. Ook de kraag en broek kunnen erg krullen en in de knoop raken. Vooral de gecastreerde reuen/ teven hebben last van een extra wollige en krullende vacht. Deze krullen dunnen we uit met de effileerschaar, waardoor de vacht weer wat vlakker zal vallen. Hierna gaat de hond in een lekker warm bad en wordt met een shampoo gewassen die geschikt is voor de desbetreffende vacht.

 

Na het bad wordt de hond gedroogd met de waterblazer en föhn waardoor er nog meer losse haren uit de vacht verwijderd worden. Eenmaal droog, trimmen we de hond in het gewenste model . De schone, ontwolde en uitgedunde vacht is weer lekker luchtig, valt mooier en de huid kan weer ademen. Ook ruikt de hond weer lekker! Door deze behandeling zullen huid en vachtproblemen verdwijnen of verminderen. ( Deze problemen kunnen natuurlijk ook een medische oorzaak hebben,  als wij dit vermoeden hebben zullen we u doorverwijzen naar de dierenarts)

 

Bij elke trimbeurt is het bad, schoonmaken van de oren, het knippen van de nagels, het reinigen van het gebit en het leegdrukken van de anaal klieren inbegrepen. Ook verwijderen wij vlooien en teken en informeren wij u over een goede bestrijding van deze en andere parasieten.

 

Honden met deze vachtsoort zijn o.a.: Berner sennenhond, Golden retriever, Labrador retriever, Husky, Samojeed, Herdershond, Chow chow, Alaska-malamute, Sint Bernhard en de Newfoundlander.

20180731_172731.jpg
20181129_133848.jpg
20160415_114308-1.jpg

Kleine gezelschapshondjes

Deze hondjes zijn de meest geziene gasten in de trimsalon. Voor al deze rassen is de behandeling eigenlijk hetzelfde.

De vacht van deze hondjes is normaal gesproken lang en zijdeachtig. Het is mooi om te zien, maar erg bewerkelijk in onderhoud. De vacht moet dan dagelijks geborsteld worden, als dit niet gebeurt, raakt deze zachte vacht in de knoop. Er ontstaat dan vilt, wat niet meer uit te borstelen is. De enige oplossing is dan nog scheren. Het hondje verander dan in een roze doorschijnend “biggetje”.

Veel eigenaren kiezen daarom voor een trimbeurt eens in de 2 a 3 maanden. Uw hondje ziet er dan altijd schoon en verzorgd uit en de vacht is dan makkelijk te onderhouden. De vacht wordt ingekort d.m.v. knippen, effileren of scheren. Er kan uit verschillende modellen gekozen worden.

We hebben de puppy knip, waarbij de vacht over het hele lichaam ongeveer 3 cm. lang blijft. Dit staat erg lief, de hond lijkt dan op een beertje.

Bij het stoerdere model wordt het lijfje van de hond geschoren en de pootjes blijven dan wat wolliger. Het kopje wordt mooi rond geknipt. U kunt zelf kiezen of de oren lang of kort worden gelaten.

Bij de behandeling zijn het bad, schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, nakijken en reinigen van het gebit, anaal klieren uitdrukken inbegrepen.

Ook controleren wij de hond op parasieten en wij vertellen u hoe u deze het beste kunt bestrijden. 

De Maltezer en soortgelijke rassen worden om de 2 a 3 maanden getrimd.

Hondjes met een soortgelijke vacht zijn o.a.: Maltezer leeuwtje, Shih-tzu, Lhasa apso en de Boomer.

20170609_180927.jpg
bottom of page